11 thoughts on “R.J. Palacio-Mucize//Bir Çocuğu Yüzüne Bakarak Değerlendirmeyin.

  1. Fışk diye oturtmuşsun. Star wars demişken. Star wars serisi hakkında ne diyorsunuz? Kişisel gelişim türü gibi biraz. Bakılmalık.

    1. Öncelikle, kurgusal galakside geçen Star Wars’u klasik serilerini özellikle sevmemek benim için muhtemel değil. 4,5,6. Filmlerin teknolijik imkansızlıklara rağmen 80’ler gibi bir dönemde çekilmesi başlı başına başarı. Bilim kurgu yapıyorsun, teknoloji yok, hemde şu an günümüzde bile efsaneliğini koruyan karakterlere değiniyorsun. Sonra ki üçleme ise 1,2,3 yinede 2000 lere yakın veya 2000 lerin sonrasında çekildi. Aynı eski nostaljik tadı vermiyordu evet ama bahsedilen, görmediğimiz birsürü efsanevi olarak nitelendirilen kurguları gördük. Buradan tatmin duygumuzu kazanmayı hak etmişti. Seri bitti derken 7. Filmin çıkacak olmasıyla gaza gelmiştik. Hem artık CGI lar daha iyiydi. Daha güzel işleyebilirlerdi. Yerine evrene resmen reboot atar gibi varsayılan herşeyi yoka sayıp, saçma Star Wars la alakası olmayan film çıkardılar. Devamında gelen 8. Filmde öyleydi. Birtek çıkardıkları ara hikaye olarak geçen Rogue One geçmişe saygı duruşunda bulunduğundan dolayı sevebilmiştik. Yani Star Wars’u severiz güzeldir. Bize herşeye rağmen Lucas inanılmaz bir evren sunmuştur. Keşke bu evren ileriki dönemlerde daha iyi işlenebilseydi yada böyle olacağına hiç işlenmeseydi.
      Son olarak, fışk diye oturtmuşsun ney? Çözemedim.

  2. Kitap biraz çocuk psikolojisi üzerine yazılmış sanırım. İşte August’un doğustan gelen fiziksel farklılıklarının ona yaşamı boyunca hep zorluklar getirmiş olması, bu farklılıkların getirdiği zorluklar ona artı olarak farklı bakış açıları kazandırması falan. Yazar bu kitapta kendi çocukluğunu veya hayatının bir dönemini dolaylı yoldan anlatmış olabilir. Anlatmadıysa da çok iyi bir gözlemci ve empati yeteneği çok yüksek bir kaleme sahipmiş. Empati demişken bu kavramdan biraz bahsetmek istiyorum. Empati öyle bir şeydir ki yoksa başkalarının hayatını, çoksa kendi hayatını yaşanmaz hale getirirsin. Bu kanı zaten bizim toplumumuzun bir özeti niteliğinde. Bu yüzden bu kitap toplumumuzun birçok kesimine okutulmalı diye düşünüyorum. Çünkü bu yetiden yoksun o kadar kalabalık bir coğrafya altında yaşıyoruz ki sanırsın Allah empati yetisinden yoksun herkesi toplamış, bizim coğrafyamız altında birleştirmiş. Son olarak dikkati mi çeken August’un ”beni sıra dışı buluyorlar, sanırım dünyada ne kadar sıradan olduğumun bir tek ben farkındayım” söylemi aklıma bir yerlerde okuduğum şu söylemi getirdi: ”Hayat, önce herkesten farklı olduğunu düşündüğün, sonra büyüyüp, herkes gibi olduğunun farkına vardığın bir döngüdür” Çok katıldığımı söyleyebileceğim bir kanı değil ama küçük bir çocuğun bu şekilde bir bakış açısına sahip olması gerçekten sıra dışı. Neyse kitabı okuyup, güzel bir bakış açısıyla bize aktardığın için sağ ol. Aklına, yüreğine ve emeğine sağlık.

  3. Bu türe benziyen yazılmış birsürü kitap mevcut. Empati önemli üstüne düşülmesi gereken bir mesele ama ne kadar üstüne düşersek düşelim bir sonuca varacağımızı sanmıyorum.

  4. Uzun zamandır kitap incelemesi görememiştik. İyi oldu. Elinize sağlık. Konusu bakımından ilginç gibi kitap. “Eylemleriniz, anıtlarınızdır.” sözü ayrı bir hoşuma gitti. Star Wars’ada değinmesi bizim gibi geekleri ayrı sevindirecek.

  5. Küçükken insanlar her zaman daha acımasız gelirdi. Bu durumda ki bir çocuk galiba. Elinize sağlık. Güzel inceleme olmuş. Ne zaman çıkmış bu kitap? Kitapların verdiği mesajlar genelde yazıldıkları dönemlere bağlı.

  6. Tamda toplumumuzun ihtiyacı olan önemli şeylerden birisi empati kurmak bunu yapabilmek için okumak yapacağımız tek şey. Kızım seni tebrik ediyorum. Kalemine yüreğine sağlık.

  7. Okduduğunuz başka bu tarz kitaplar neler?
    Dört Arketip – Carl Gustav Jung
    okudunuzmu
    bu tarzlarda sevdiğim çok güzel bir kitap.

    1. Daha önce doğrudan böyle bir konuyu temel alan bir kitap okumamıştım. Yani ilk oldu diyebilirim. Kitap öneriniz için teşekkür ederim, okumaya çalışacağım 🙂

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir