Bu kitabın incelemesini yazmayı o kadar çok isterdim ki… Ah, fakat gelin görün ki OKUYAMIYORUM. Olmuyor arkadaş, denemeye yıllar önce başlamıştım ama olmuyor. Bence hatırı sayılır bir ilerleme de kaydettim. İlk başladığımda 15 sayfasını anca okuyabilmiştim, ikinci deneme 60 sayfa sürdü, üçüncüsü 200’e dayandı. Açıkçası biraz benim beynimi yaktı Oğuz abimiz. Sayfaları ayrı ayrı değerlendirsem muhteşem şeyler söyleyebilirim fakat bir türlü kafamda birleştiremiyorum kitabı.
Yalnız olmadığımı etrafımdaki bazı kişilerin de okumakta zorlandığını öğrendiğimde anladım. Derin bir oh çekmedim desem yalan olur. Salak olduğumu düşünmeye başlamıştım çünkü.
Eskiden yaşımdan kaynaklandığını düşünürdüm. Baktım büyüyorum yine olmuyor, etrafta da okuyamayanlar var, işte o vakit bu gizemi çözmeye karar verdim. Henüz bir sonuca bağladığım söylenemez. Ama gözlemlediğim bir durum var. Okuyamadığından şikayet edenler genel olarak uzaktan uzağa kendime benzettiğim kişiler oldu.Bundan hareket edebiliriz ama nereye kadar gideriz bilemiyorum.
Oğuz Atay’ın en bilindik eseri olması sebebiyle bu adamcağızı Tutunamayanlar’dan başlayarak tanımak istiyoruz. Ama maalesef işler öyle yürümüyor. Mesela önce Tehlikeli Oyunlar’ı okursak Tutunamayanlar’a daha çabuk adapte olabileceğimizi söylüyorlar. Genelde 15.bölümde bırakılmış kitap. Bunun da sebebi yüksek bir ihtimalle fazla uzun cümleler ve yok denecek kadar az olan noktalama işaretleri. Bu sebepler işin içine girdiği anda okuma hızlanıyor, kelimeler atlanıyor ve böylece sayfaya boş boş bakan yüzler elde ediyoruz. İnsanlar da haliyle anlamadığı şeyi okumak istemiyorlar.
Başka bir fikir de karakterlerin gerçek hayatla bağdaşmasının zor olduğu yönünde. Kitaba başladığımızda kendimizi Selim’in ya da Turgut’un yerine koyuyoruz. Sonra gerçek hayatta aslında bu insanlar olmadığımızı görüp hayal kırıklığına uğruyoruz.
Elimdeki en güçlü veri Tutunamayanlar’ı okuyamayanların az da olsa birbirine benzediği yönünde. Ama denemekten vazgeçmiyorum. Bu insanların da okumaya ihtiyacı var.
Bir zamanlar baya popüler olmasına rağmen kuyamadım malesef. Beni çeken tarafı mı olmadı zaman mı bulamadım orasını bilmiyorum.
Eline sağlık
Küçükken okumuştum. Açıkçası hatırlamıyorum kitabı. Tekrar okunabilir.
Güzel bir inceleme olmuş. Emeğine sağlık.
2 sayfasıyla sıkılıp bırakmıştım ama şimdi tekrar başlamayı düşünüyorum. bu yorumdan sonra başlıyorum hatta