Renklerin Psikolojisi-2

6

Top down view of human brain depicting left side right side differences. The right side shows creative, music and art while the left side shows calculation, numbers and mathematics.

Bir öncekiyle yetinmeyen meraklıları şöyle yavaştan buraya alalım.

Bir kaç öneri ve önceki yazının yüzeyselliği üzerine konunun daha ayrıntılı bir araştırmaya gerek duyduğunu fark ettim.

Öncelikle 1979 yılında yapılmış bir deneyden bahsetmek istiyorum. Değişik renklere boyanmış yüzeyler saniyenin çok küçük bir dilimi boyunca deneklere gösteriliyor ve önce hangi rengi gördükleri soruluyor. Alınan cevaplar ise şöyle:

  • Turuncu – %21,4
  • Kırmızı – %18,6
  • Mavi – %17
  • Siyah – %13,4
  • Yeşil – %12,6
  • Sarı – %12
  • Mor – %5,5
  • Gri- %0,7

Turuncu ve kırmızının en çok dikkat çeken renkler olduğunu görüyoruz. BCT de belki bu yüzden sitede kırmızı kullanmıştır. Akıllıca değil mi?

2009 yılında British Columbia Üniversitesi araştırmacıları, denekleri mavi ve kırmızı renkli bilgisayar ekranlarında çeşitli beceri testlerine tabi tutmuşlar. Kırmızı ekranlı bilgisayarlarda denekler, düzeltme yaparken ve detay gerektiren işlerde daha başarılı olmuşlar. Bir önceki yazıda mavi rengin özgürlüğü çağrıştırdığını söylemiştik. Mavi, bu yönüyle insanları özgür ve sonsuz düşünmeye teşvik ediyor. Dolayısıyla yaratıcılık gerektiren işlerde mavi ekranlı bilgisayarların daha olumlu sonuçlar verdiği gözlemlenmiş.

Anlıyoruz ki renklerin bilinç ve bilinçaltında oynadığı rol büyük. Daha da ilginç bir araştırma soğukluk- sıcaklık kavramıyla ilgili. Mavi ve yeşil renklere boyanmış bir mekan 15 dereceyken insanlar üşüyor fakat kırmızı ve turuncu renklere boyanmış aynı mekanda, aynı kişiler 11-12 derecede üşümeye başlıyorlar.

Tüm bunlara rağmen daha sonraki yıllarda renklerin çok da önemli olmadığını gösteren çalışmalar da yapılmış. Zaten anne karnından bu yargılarla doğmuyoruz. Örneğin mavinin sonsuzluğu temsil etmesi, bize gizliden öğretilmiş bir yargıdır. Denizi, gökyüzünü sonsuz gördüğümüz için bu algıya sahibiz.

Unutmadan, eğer aynı eşyanın kırmızı ve sarı tonlarına daha çok yöneliyorsanız beyninizin sağ tarafını, mavi ve yeşil tonlarına daha çok yöneliyorsanız beyninizin sol tarafını daha çok kullanıyor olabilirsiniz.

Yeteneğiniz, ilgi alanınız ve renginiz ne olursa olsun harika ve özel olduğunuzu unutmayın.

6 yorum “Renklerin Psikolojisi-2

  1. Paylaşım için teşekkürler. Hangi kaynakları kullandığını belirtebilir misin onları da okumak isterim.

    1. BBC News Türkçe sayfasında “Renkler Davranışımızı Etkiler mi?” başlıklı bir makale var,onu okuyabilirsin.

  2. Öneriler dikkate alınmış evet. Teşekkür ediyorum öncelikle. Bu konular bende gerçekten ilgi uyandırıyor çünkü insan beyni ve bilinçaltı farklı. Yani renklerin dahi kafamızda bu tarz düşünceler oluşturması çok şaşırtıcı. Ellerine sağlık

  3. Baya kafa açtı. Teşekkürler. Evet renkler gerçektenn insan davranışını etkileyebiliyor

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir