2012 yılından vizyona giren anime Psycho-Pass.

Psycho-Pass

Bu seferki anime gelecekte geçiyor diyebiliriz. Ama biraz kötü bir gelecek.

Olayı basit olarak anlatayım. Animede “Psycho-Pass” adında bir tür bilgisayar merkezli cihazlar var. Bu cihazlar insanların suç işleme potansiyelini ve işledikleri suçun derecesini ölçüyor.

Bu cihazalara bağlı “Dominators” adında polislerin kullandığı silahlar var. Bu silahlar ama böyle önüne geleni vuran tarzda silahlardan değil. Polis dahi olsan herkesi vuramazsın. Bu silahlar Psycho-Pass’lara online olarak bağlı olduğu için sadece suç işleme potansiyeli olan kişilere yöneltildiğinde ateş edebiliyor. Yoksa silah kilitli.

Bu silahları herkeste kullanamıyor. Yetkisi olmayan biri eline aldığında çalışmıyor.

Silahların 2 tane modu var. ilk olarak felç modu. Eğer silahı yönelttiğin kişinin suç işleme potansiyeli düşükse ateş ettiğinde hedefi sadece felç ediyor. İkinci olarak kesin ölüm. Eğer silahı yönelttiğin kişinin suç işleme potansiyeli yüksekse direkt olarak ölümcül vuruş yapıyor.

Yani bu silah ve sistem bir nevi yargıç gibi. Öldür derse öldürürsün, felç bırak derse felç bırakırsın.

İnsanlara pek fazla tercih hakkı tanınmamış. Can sıkıcı bir durum.

Psycho-Pass

Animenini baş karakterine gelecek olursak. “Akane Tsunemori” adında çok zeki bir kız. Güvenlik okulunu birincilik ile bitirmiş ve tüm bakanlıklarda rahatlıkla işe girebilecek birisi. Kendisi ise hayatını anlamını bulacağını düşünürek polis olmaya karar vermiş.

Zaten bu kadar yetenekli olan Akane, direkt olarak üst düzey suçlarla savaşan “Unit 1” takımının başına müfettiş olarak atanmıştır.

Akane, Psycho-Pass’ın direkt olarak öldür olan her emre itaat etmemektedir. Eğer karşıdakinin iyi biri olduğunu düşünüyorsa, öldür emri çıkmış olsa dahi tercih hakkı veriyor.

 

Animede insanların yaşayış şekilleride oldukça değişik. Ev dekore etme gibi bir zahmetleri yok. Evi sade bir şekilde dekore ettikten sonra istedikleri gibi hologram yansıtıp öyle gözükmesini sağlıyorlar.

Evlerinde sürekli yemek yemeden önce kalori hesabı yapan bilgisayarları var.

Sürekli olarak psikolojisi düzgün bireyler halinde kalmak zorundalar. Psycho-Pass’lerindeki gerginlik artışı çoğalırsa tedavi olmaya yönlendiriliyorlar. Yoksa daha da Psycho-Pass seviyeleri artıp, potansiyel birer suçlu haline gelebilirler.

Psycho-Pass

Anime ilk bölümden itibaren oldukça sarıyor ama biraz  kafa da karıştırıyor. İzlerken aynı zamanda düşünmeniz gerekiyor. Psikojik ve bilim kurgu tarzlarını  sevenler kesinlikle izlemeli.

Anime 2 sezondan ve 1 filmden oluşmaktadır.

2012 yılında 22 bölümlük ilk sezonu çıkmıştır ve ardından 2014 yılında 11 bölümlük 2. sezonu çıkmıştır. 2. sezonu “Psycho-Pass 2” olarak geçmektedir. Son olarak ise 2015 yılında  filmi çıkmıştır. “Psycho-Pass Movie” olarak geçmektedir.

Konuyu ise Psycho-Pass’ın açılış müziği ile kapatalım…

 

2 yorum “Psycho-Pass

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir